skip to Main Content

Duurzame hotels in Amsterdam

Duurzaamheid wordt een steeds belangrijker kenmerk binnen hotelketens en evenementenlocaties. Met energiebesparende systemen kunnen hotels het comfort en klimaat per hotelkamer regelen en op die manier besparen op de kosten voor verlichting, ventilatie en verwarming. Drie hotels in Amsterdam waar duurzaamheid centraal staat zijn: QO Amsterdam, Hotel Jakarta Amsterdam by WestCord en Hotel Breeze Amsterdam.

QO Amsterdam
Circulair hotel QO Amsterdam is geopend in april 2018. Dit hotel beschikt over 288 kamers, vergaderfaciliteiten, een sfeervolle bar, restaurant en een eigen energieopslagsysteem. QO Amsterdam is een unieke locatie, het is namelijk een van de meest duurzame hotels binnen Europa. Maar QO Amsterdam is meer dan een locatie, het is een plek waar zowel de lokale bevolking als reizigers elkaar kunnen ontmoeten en zich thuis kunnen voelen. Het element energie staat hierin centraal zodat gasten energiek, geïnspireerd en opgetogen zijn.

Circulariteit is datgene waar het om draait binnen QO Amsterdam. Dit gebeurt allereerst door het gebruiken van zoveel mogelijk natuurlijke en bestaande middelen. De verbruiksartikelen en materialen die verzameld worden, bestaan veelal uit producten die in de buurt zijn gemaakt en goed geproduceerd zijn. Er wordt gebruik gemaakt van duurzame producten in plaats van wegwerpitems en deze producten worden vervolgens hergebruikt of gerecycled. QO Amsterdam wil bewijzen dat het kiezen van een circulaire, duurzame aanpak de manier is om een positieve impact te creëren voor zowel de planeet als de mens.

Hotel Jakarta Amsterdam by WestCord
Hotel Jakarta Amsterdam is een energieneutraal 4-sterrenhotel in het centrum van Amsterdam. De 200 luxe kamers, 3 vergaderzalen , Café Jakarta, Skybar Malabar en Bakkerij Westers, die zich op deze locatie bevinden, zijn voorzien van Indonesische invloeden. De subtropische tuin, ook wel “Het Groene Hart van Hotel Jakarta Amsterdam” genoemd, bestaat uit hoge palmen, bloemen, klimplanten, banenbomen en andere flora.

In Hotel Jakarta Amsterdam zijn veel duurzame materialen terug te vinden, die bijna allemaal hergebruikt kunnen worden voor demontage. Ook zijn er veel energiebesparende maatregelen genomen zoals het regenwater dat wordt opgevangen, waarmee vervolgens de binnentuin wordt besproeid. Er wordt zonne-energie opgevangen door middel van pv-panelen in de gevel, deze energie wordt vervolgens omgezet in elektriciteit voor onder anderen het verwarmen van het douchewater.

Hotel Breeze Amsterdam
Hotel Breeze Amsterdam wordt het eerste Zero Energy Hotel ter wereld. De verwachting is dat dit hotel in de lente van 2019 haar deuren opent. Overal in de 195 kamers, multifunctionele zalen, Urban Green Restaurant, skybar en terras is het element natuur terug te vinden. Breeze wil graag één van de voorlopers zijn op het gebied van duurzaamheid en circulariteit binnen de hotelbranche.

Breeze wordt een volledig energie neutraal hotel, waar gebruik wordt gemaakt van ondergrondse koude/warmte opslag, windenergie en zonne-energie. De thema’s duurzaam ‘Groen’ & ‘Eco’ worden omgezet in een groene beleving die Green Luxury wordt genoemd. De voedselproductie bestaat uit groenten en kruiden van het terras en er is een no waste policy. Hotel Breeze Amsterdam omschrijft zichzelf nu al als een vernieuwende boutique-hotelervaring die draait om en voor de natuur en is verweven met innovatietechniek.

Bronnen: Hospitality-management.nl; Qo-amsterdam.com; Hoteljakarta.amsterdam; Breezeamsterdam.com

Back To Top